Συμμετοχή στην εσπερίδα «Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός & Εκτός Σχεδίου Δόμηση»

20/12/2019  |  Εταιρικά Νέα   |   0 Σχόλια
Συμμετοχή στην εσπερίδα «Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός & Εκτός Σχεδίου Δόμηση»

Τα στελέχη του Τμήματος Περιβάλλοντος, Χωροταξίας & Πολεοδομίας της εταιρείας μας Δάφνη Μανουσαρίδη και Στρατής Μπαμπαλίκης, συμμετείχαν στην επιστημονική εσπερίδα με τίτλο «Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός & Εκτός Σχεδίου Δόμηση», που συνδιοργανώθηκε από το ΕΜΠ, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την Επιστημονική Εταιρεία Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας στις 11 Δεκεμβρίου 2019, στην Αίθουσα Τελετών ΕΜΠ στο κτήριο Αβέρωφ.

Στην εκδήλωση έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από την Πρόεδρο του ΣτΕ, κ. Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό ΠΕΝ κ. Οικονόμου, καθώς και παρεμβάσεις προσκεκλημένων στο στρογγυλό τραπέζι που ακολούθησε.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος ΣτΕ παρουσίασε τη νομολογιακή αποτύπωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για την εκτός σχεδίου δόμηση, με ειδικότερες αναφορές στον καθορισμό και χαρακτηρισμό του οδικού δικτύου στις εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς και τις διαχρονικές προσλαμβάνουσες της κοινωνίας για τη δυνατότητα οικοδόμησης, πρακτικά, στο σύνολο του Ελλαδικού χώρου.

Ο Υφυπουργός ΠΕΝ παρουσίασε τους άξονες πολιτικής για την οργάνωση του εξωαστικού χώρου και ειδικότερα τον προγραμματισμό του Υπουργείου για την εκπόνηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) και τις κατευθύνσεις πολιτικής για τη διαχείριση του εκτός σχεδίου χώρου. Αναφορικά με τα ΤΧΣ, η στόχευση του ΥΠΕΝ είναι η κάλυψη με ΤΧΣ όλης της χώρας στα επόμενα 6 χρόνια, με κατά προτεραιότητα εκπόνηση ΤΧΣ σε Δημοτικές Ενότητες που αντιμετωπίζουν τις εντονότερες αναπτυξιακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, σε συνάρτηση με τους διαθέσιμους πόρους (επάρκεια μελετητικού και στελεχιακού δυναμικού, ειδικώς για το τελευταίο αναφέρθηκε στην πρόβλεψη εξωτερικών αξιολογητών για την υποστήριξη των υπηρεσιών) και με μικρότερους χρόνους εκπόνησης μελετών (~2,5 χρόνια από το σημερινό μ.ό. των 12 ετών). Για την εκτός σχεδίου δόμηση, ανέφερε ότι καταρτίζονται οδηγίες πολιτικής, που μεταξύ άλλων θα προωθούν τις οργανωμένες χωροθετήσεις στον εξωαστικό χώρο και τη συμπαγή πόλη για την οικονομία των επεκτάσεων.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, κατέστη σαφές ότι το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης (ειδικώς αναλογιζόμενος κανείς τη νόμιμη και μη δόμηση) αποτελεί μία ιδιαιτέρως δύσκολη συνθήκη και διαχρονική αδυναμία της Ελληνικής Πολιτείας, δεδομένου ότι εγείρει ζητήματα δημοκρατίας, ισονομίας, κεκτημένων ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, αλλά και πληρότητας / αποτελεσματικότητας του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στα διάφορα επίπεδα εφαρμογής του.











Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα