Τεχνική Βοήθεια από τη ΜΟΔ για το ΕΣΠΑ 2014-2020

14/10/2015  |  Επικαιρότητα   |   1 Σχόλια
Τεχνική Βοήθεια από τη ΜΟΔ για το ΕΣΠΑ 2014-2020

Η ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων) είναι από τα Ν.Π.Δ.Δ. που παράγουν ουσιαστικό έργο, διαθέτοντας πολλά ικανά και αξιόλογα στελέχη.

Ενόψει της έναρξης υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει προβεί σε διάφορες ενέργειες για την υποστήριξη και για τη διευκόλυνση των εμπλεκομένων στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων (κυρίως των Δικαιούχων και των Φορέων Υλοποίησης).

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων δράσεων, επικαιροποίησε τους Οδηγούς Ωρίμανσης Έργων, ενώ δημιούργησε και ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για την υποβοήθηση της επίβλεψης μελετών τεχνικών έργων (Φύλλα Επίβλεψης Μελετών σε Excel, με τη χρήση πινάκων και checklist).



1 Σχολιάστε

  • Κωνσταντίνος Καλέργης

    October 14th, 2015 on 5:34 pm

    Αναφέρεται ότι οι νέοι Οδηγοί χρησιμοποιούνται ως βάση εργασίας από νέες Ομάδες Εργασίας που συστάθηκαν από τον ΓΓΔΕ / ΕΣΠΑ προκειμένου να προτείνουν θεσμικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση του συνόλου της υφιστάμενης νομοθεσίας και την εν συνεχεία κωδικοποίησή της. Στις Ομάδες Εργασίας αυτές, οι οποίες -όπως γνωρίζουμε- δεν έχουν συνεργασία ή σχέση με τις Ομάδες Εργασίας που συντάσσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων μελετών και έργων, δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι των μελετητικών επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν τον βασικότερο από τους συντελεστές ωρίμανσης των έργων και διαθέτουν πλήρη γνώση των υφιστάμενων προβλημάτων και παθογενειών.
    Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι Οδηγοί θα χρειαστούν νέα επικαιροποίηση μετά τη ψήφιση (12ος/2015) και την έναρξη ισχύος (1ος/2016) του νέου θεσμικού πλαισίου περί δημοσίων συμβάσεων, το οποίο συνιστά μνημονιακή υποχρέωση (Βλ. παρ. 2.4.2 Δημόσιες συμβάσεις, σελ. 1020 Ν. 4336/15, ΦΕΚ 94Α) και συντάσσεται στην παρούσα περίοδο.
    Δυστυχώς, τα γεγονότα καταδεικνύουν τη διαχρονική έλλειψη συντονισμού και οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης και, κυρίως, την παντελή απουσία στρατηγικής πολιτικής προσέγγισης των δημοσίων συμβάσεων, με μεθοδική ανάλυση και στοχοθεσία για το παρόν και το μέλλον (;) του τομέα των μελετητικών – συμβουλευτικών και κατασκευαστικών επιχειρήσεων της χώρας μας.









Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα