Εγκαίνια έργου «Ύδρευση ανατολικής πλευράς Ν. Καρδίτσας από λίμνη Σμοκόβου»

08/12/2023  |  Επικαιρότητα   |   0 Σχόλια
Εγκαίνια έργου «Ύδρευση ανατολικής πλευράς Ν. Καρδίτσας από λίμνη Σμοκόβου»

Την 8η/12/2023 εγκαινιάστηκε, παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα μεγάλο έργο για τον νομό Καρδίτσας που αφορά την ύδρευση 42 οικισμών της ανατολικής πλευράς του νομού από την τεχνητή λίμνη Σμοκόβου, με συνολικό εξυπηρετούμενο πληθυσμό 55.000 κατοίκων.

Το έργο περιλαμβάνει διάταξη υδροληψίας από το υφιστάμενο έργο καταστροφής ενεργείας της σήραγγας Λεονταρίου, λιμνοδεξαμενή αποθήκευσης 80.000 m3 περίπου, πλέον σύγχρονη εγκατάσταση επεξεργασίας νερού και εξωτερικά υδραγωγεία μήκους 200km περίπου. Το έργο, προϋπολογισμού  υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για λογαριασμό του Συνδέσμου Ύδρευσης Σμοκόβου, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2014-2020.

Η εταιρεία μας ΡΟΪΚΟΣ ΑΕ είχε τη χαρά και την τιμή να μελετήσει, να σχεδιάσει και να ωριμάσει το έργο προς δημοπράτηση ως μελετητής αυτού και, εν συνεχεία, να συμβάλει στην υλοποίηση της κατασκευής του ως τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και κοινωνικό έργο για την περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρότητα προβλήματα επάρκειας και ποιότητας πόσιμου ύδατος, λόγω της υπεράντλησης των υπόγειων υδροφορέων και της ποιοτικής υποβάθμισης και ρύπανσης αυτών από τις γεωργικές δραστηριότητες.

Η χρονική περίοδος περαίωσης και έναρξης λειτουργίας του έργου προσδίδει σε αυτό και μια συμβολική σημασία, καθόσον σηματοδοτεί μια αισιόδοξη νέα αρχή για την ευρύτερη περιοχή μετά την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Daniel».

Από την άλλη πλευρά, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, όταν ενημερώθηκε, το ιστορικό της υλοποίησης του έργου αυτού συμβολίζει, με τον τρόπο του, και διαχρονικές παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα, τις οποίες οφείλουμε να διορθώσουμε. Από το 2002 που υπεγράφη η σύμβαση των μελετών με την εταιρεία μας (προκήρυξη διαγωνισμού το 2000), με καθαρό συμβατικό μελετητικό χρόνο 20 μήνες ο οποίος και τηρήθηκε, το έργο δημοπρατήθηκε το 2012, ανατέθηκε το 2013 (υποέργο εξωτερικών υδραγωγείων) και το 2016 (λιμνοδεξαμενή και διυλιστήριο) και ολοκληρώθηκε το 2023! Παθογένειες που επί δεκαετίες αναγνωρίζονται και διατυπώνονται στον δημόσιο διάλογο, αλλά δεν έχουμε καταφέρει (πολιτεία, αλλά και τεχνικός κλάδος) να θεραπεύσουμε μέχρι σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, στεκόμαστε στο χαρμόσυνο γεγονός της ολοκλήρωσης του έργου και της παράδοσης αυτού προς χρήση από τους τελικούς δικαιούχους, που είναι οι πολύπαθοι πολίτες της περιοχής.

Συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της εταιρείας μας που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια στις διάφορες φάσεις της ωρίμανσης και της υλοποίησης του έργου, τα οποία εκτός των μελετών υποστήριξαν, πλέον των συμβατικών υποχρεώσεων, τους εμπλεκόμενους ΟΤΑ Α’ και Β΄ βαθμού σε όλες τις προσπάθειες και διαδικασίες εξεύρεσης και ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Συγχαρητήρια, επίσης, σε όλους τους εμπλεκόμενους από την αρχή του έργου Νομάρχες, Δημάρχους, Προέδρους του Συνδέσμου και, κυρίως, στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος πραγματικά αγκάλιασε το έργο ως προσωπική του υπόθεση και κατάφερε, εντέλει, να το υλοποιήσει.

 Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα