Έκδοση Υ.Α. για την αναπροσαρμογή και συμπλήρωση των Ενιαίων Τιμολογίων Δημοσίων Έργων

13/02/2013  |  Επικαιρότητα   |   1 Σχόλια
Έκδοση Υ.Α. για την αναπροσαρμογή και συμπλήρωση των Ενιαίων Τιμολογίων Δημοσίων Έργων

Με την απόφαση Δ11γ/o/9/7/7-2-2013 του Αναπληρωτή Υπουργού ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. εγκρίθηκε η αναπροσαρμογή και συμπλήρωση των Ενιαίων Τιμολογίων Έργων (έκδοση 3.0) Οδοποιίας, Υδραυλικών, Λιμενικών, Οικοδομικών και Πρασίνου και (έκδοση 1.0) Ηλεκτρομηχανολογικών Εργασιών Οδοποιίας, Υδραυλικών και Λιμενικών.

Τα νέα τιμολόγια (η έκδοση των οποίων αναμένονταν από καιρό) περιλαμβάνουν σημαντικές αλλαγές σε όλες τις κατηγορίες (ιδίως στα οικοδομικά). Επίσης, με την απόφαση αυτή θεσπίζονται, πλέον, ενιαία τιμολόγια και για τις ΗΛΜ εργασίες έργων Οδοποιίας, Υδραυλικών και Λιμενικών (τα περισσότερα άρθρα είναι αυτά που υπήρχαν ενσωματωμένα μέχρι σήμερα στις συγκεκριμένες κατηγορίες έργων).

Η εφαρμογή των νέων ενιαίων τιμολογίων καθίσταται υποχρεωτική για τα δημόσια έργα των οποίων η διακήρυξη δημοπράτησης ή η απόφαση ανάθεσης (σε περιπτώσεις ανάθεσης χωρίς διαγωνισμό) θα αποσταλεί για δημοσίευση ή θα υπογραφεί αντιστοίχως, έναν (1) μήνα μετά την δημοσίευση της Υ.Α. στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αναμένεται σε 10-15 ημέρες περίπου).

Κρίνοντας πάντοτε θετικά την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης των τιμολογίων, αλλά και προσαρμογής αυτών στις ΕΤΕΠ (ισχύουν υποχρεωτικώς από 1/3/2013), πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί μια μεταβατική διάταξη, η οποία να διασφαλίζει τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης έργων ενταγμένων στο ΕΣΠΑ, που έχουν ήδη συνταχθεί, θεωρηθεί ή/και εγκριθεί αρμοδίως και βρίσκονται σε φάση ελέγχου και προέγκρισης δημοπράτησης από τις αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν πάλι τα γραφεία μελετών (ως ανώνυμοι εθνικοί ευεργέτες) να βοηθήσουν και να ανασυντάξουν (για 2η και 3η φορά σε πολλές περιπτώσεις και προφανώς δωρεάν) περαιωμένες μελέτες και τεύχη δημοπράτησης.

Επιπλέον, και ίσως το κυριότερο για τη χώρα μας, θα προκύψουν νέες σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν, πλέον, τον κίνδυνο μη υλοποίησης πλήθους έργων (βλ. π.χ. ΕΠΠΕΡΑΑ) και του καταλογισμού/επιστροφής των όποιων δαπανών, καθόσον οι άξονες και η κατανομή των κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου 2013-2020 δεν θα επιτρέπουν πολλά “έργα-γέφυρες” αυτήν τη φορά.

Τα εγκεκριμένα νέα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων μπορούν να αναζητηθούν στον παρακάτω σύνδεσμο της Γ.Γ.Δ.Ε.: http://www.ggde.gr/index.php?option=com_docman&task=cat_view&gid=1141 Σχολιάστε

 • ΓΟΥΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  February 14th, 2013 on 11:37 am

  ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ- ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ-ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ…
  ΚΑΝΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ… ΚΑ
  ΝΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΤΟ
  ΕΣΠΑ. ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΡΟΔ/ΦΕΣ ΤΩΡΑ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ.
  ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ. ΔΕΝ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ….ΚΥΡΙΟΛΕΚ-ΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ( ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ ) ΕΝΙΑΙΑ ΤΙΜΟΛ. 9 ΧΡΟΝΙΑ .ΤΙ ΘΑ ΠΕΙΡΑΖΕ ΤΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ ;;;

Σχετικά Άρθρα

Τελευταία Νέα